there always be a reason to live

Assalamualaikum. 

Hell-o semua. Hihi harini (malam ni) rasa tetiba ada mood blogging turn on. Takde lah. Yesturdayy suddenly came to my senses about what ive been doing for the past 16 years old and the present deed . (masatuh tengah online la) what ive been wasting the whole life for, all the sins ive committed. bila fikir, teruuuukknya aku ni. Aku lebih pentingkan twitter (mostly) dari solat. Bila azan berkumandang, 30 minutes later baru aku pergi solat. dalam masa 30 minit tu, aku tengah sibuk scrolling twitter. macam uhm seems like aku procrastinate kan solat tu and utamakan benda benda lagha kat twitter tu. SERIOUSLY TWITTER DOESNT HELP U DALAM KUBUR well sometimes if u tweet dakwah boleh lah terima. tapi kalau tweet f*ck off, b*tch, b*d* mana nak tolong?????

&sometimes, i feel like

YA ALLAH MALASNYA NAK SOLAT,

(astaghfirullah, tu semua setannn) so, i whatsapp-ed one of my best mate who i think more religious pious apa semua lah. &he said yang semua tu syaitan. and one lesson can be learned from syaitan is never lose hope (mereka takkan serik berusaha nak menghasut umat manusia supaya sesat) . So he said again, kita ni solat bukan sebab semata takut akan Allah. Kita solat ni, sebab nak tunjukkan Allah tu pencipta yang kita patut sembah & sebagai tanda to show that we are really grateful by what god has given to us. Banyak (terlalu banyak) nikmat Allah bagi & we knew it but we prefer to ignore it. 

Rasulullah pun solat. Even tho dia maksum. Kalau dia tak solat pun, heaven guaranteed lah weh. Tapi Rasulullah solat jugak to show that he is being so grateful kepada Allah. And apa yang lebih menyedihkan, solat ditinggalkan and langgar banyak larangan Allah. The most popular ones mestilah pasal menutup aurat. Bersepah-sepah manusia (perempuan esp) yang anggap aurat smtg yang mudah. Ambil mudah larangan Allah. Bila tak tutup aurat, kita dah cabar Allah. Beraninya kita langgar perintah Allah. Padahal kita ni, nak cipta satu mata yang sama macam Allah buat pun tak mampu. Pahala seribu tahun solat pun tak sama dengan nikmat sepasang mata yang Allah bagi. 

& i told my friend, aku ni time sedih je ingat Allah. Nangis atas sejadah. bila rasa takde masalah, solat tu rasa macam satu pergerakan yang sia sia. 

and he told me, that my action was better than people who have problems and they get farther than Allah. Contohnya, mereka menyalahkan takdir. bunuh diri. kurung diri dalam bilik tak makan, siksa diri. hesy, but i still feel bad about it. Macam manusia, bila kita susah baru cari kawan. and get into ur senses for a minute fikirkan apa yang kawan kita tu rasa. tak ke rasa cam annoyed gila. kan????? The same way bila kita solat, kita ingat benda lain. Kalau kita, kita tengah cakap dengan orang tu but orang tu mengelamun ingat pasal benda lain... mesti kita naik hantu kan??? im not saying that Allah is same as Insani. Jauh sama sekali MasyaAllah. Ini cuma analogi biar kita semua sedar.


" and your lord says, call on me, i will answer your prayer...' (40:60)


yakinlah dengan ayat tu. but some people will be like, WE SUPPLICATE BUT WE ARE NOT ANSWERED. haaa ni salah satu permulaan nak salahkan takdir. (bila doa tak dimakbulkan) sebab musabab why sometimes our du'a lambat atau tak dimakbulkan;


1. Kita tahu Allah tu pencipta, but we dont obey him

2. Kita recite quran but kita tak amalkan apa yang disarankan didalamnya
3. kita tahu syaitan musuh Islam, tapi kita selalu kalah dengannya. sometimes, berkomplot dengannya
4. Kita sayang Nabi, tapi sunnah ditinggalkan
5. Kita ye-ye nak syurga, usaha nak masuknya tak ada
6. Kita kata kematian tu benar, but we didnt prepare for it
7. kita sibuk cari salah orang sampai kesalahan sendiri tak sedar.

Well this is only what i thought. Kalau rasa tak pueh hati, moh kito jumpo dopan dopan. Okden, Assalamualaikum. bye!


Popular posts from this blog

cloud nine

Agar dia hilang dari bumi.

Life Update : 2017